Aralık, sadece 62 milyon dolarlık kayıpla 2022 yılında kripto hırsızlık vakalarının en düşük gerçekleştiği ay olarak kayıtlara geçti.
Dijital varlık endüstrisi, 2022 yılında benzeri görülmemiş pek çok olaya sahne olurken, kripto tarihinin en kötü senesini de geride bıraktı.
Zorluklarına rağmen Aralık’taki siber suç faaliyetleri, bilgisayar korsanlıkları ve hırsızlık olayları, önceki aylara kıyasla önemli ölçüde azaldı.
Kripto hırsızlık vakaları azalıyor
Blockchain güvenlik şirketi CertiK’e göre, geçtiğimiz Aralık ayında endüstri toplamda yaklaşık 62,2 milyon dolarlık bir kayıp yaşadı. Yani 2022’deki ayların arasında en düşüğü.
Combining all the incidents in December we’ve confirmed ~$62.2M lost to exploits, hacks and scams.
The lowest monthly figure this year.
Exit scams were ~$15.5M
Flashloans were ~$7.6M
See the details below 👇 pic.twitter.com/1ub3mYVv6K
— CertiK Alert (@CertiKAlert) December 31, 2022
Blockchain istihbarat şirketi Chainalysis, sektörde, 2022 Ocak ayından Ekim’e kadar 125 olayda 3 milyar dolardan fazla kayıp yaşandığını bildirdi.
Ekim ayı, yaşanan kripto hack adedindeki artış nedeniyle “Hacktober” olarak nitelendirildi ve bildirilen 44 saldırıyla sona erdi. Hırsızlıklarda toplamda 657 milyon dolarlık bir zarar meydana geldi.
Ancak, kripto hırsızlıkları Aralık ayında yavaşladı ve daha az sayıdaki şirket zarar gördü. Aralık ayı boyunca yalnızca 11 saldırı yaşandı.
Aralık ayındaki kripto hırsızlık kurbanları arasında sırasıyla, 15, 12.9, 8, 7, 6.5 ve 5.5 milyon dolar kaybeden Helium, Defrost Finans, BitKeep, Ankr, Lodestar ve Raydium protokolleri bulunuyor.
Kripto platformları, flaş kredi saldırıları nedeniyle yaklaşık 7.6 milyon dolar ve rugpull (kilim çekme) olarak da bilinen çıkış dolandırıcılıklarından ise 15.5 milyon dolar zarar gördü.
Çıkış dolandırıcılıkları, geliştiricilerin bir proje oluşturup başlatarak, varlıklı yatırımcıları platforma çektikten sonra projeden kaçtıklarında ortaya çıkar.
Bu dolandırıcılığın en son örneğinin, 23 Aralık günü Defrost Finance platformunda yaşandığı iddia ediliyor. Bildirildiğine göre DeFi protokolünün, V2’sine yapılan bir flaş kredi saldırısıyla, kullanıcılara ait milyonlarca dolarlık fon çalındı.
Blockchain güvenlik şirketi CertiK, saldırının bir rugpull dolandırıcılığı olduğunu öne sürdü, kripto güvenlik şirketi Peckshield de olaydan önce topluluktan aldığı istihbarata dayanarak bu iddiaya katıldı.
DeFi odaklı güvenlik şirketi DeFiYieldSec ise, saldırının içeriden gerçekleştirdiğini iddia etmiş ve saldırıdan önce oracle değişikliği talep etmek için kullanılan multi-sig cüzdanın, protokolün geliştiricisine ait olduğunu iddia etmişti.
Defrost Financea yetkilileri ise, bu iddiaları “iftira niteliğinde ve hatalı” olduğunu öne sürerek yalanlamıştı. Protokol, varlıkları geri aldığını ve çalınan fonları etkilenen kullanıcılarına yeniden dağıtacaklarını açıklamıştı.