Borsa deyince aklımıza ilk olarak Bist-100 gelse de dünyanın en büyük borsası Amerika’da bulunan NYSE ve Nasdaq borsalarıdır. Dünyanın önde gelen şirketleri NYSE, NASDAQ ve AMEX borsalarında listelenmektedir. Tesla, Amazon, Apple, Microsoft, gibi şirketleri örnek olarak verebiliriz.
Amerika, işlem hacmi ve şirketlerin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda yüksek kazançların da elde edilebileceği düşüncesiyle birçok yabancı yatırımcıyı kendine çekmektedir. Unutulmamalıdır ki kazanç ne kadar büyükse, kayıp da o kadar büyük olabilir.
Eğer global borsalardan birine yatırım yapmak istiyorsanız, öncelikle muhasebecinize temettü vergisi ödeyip ödemeyeceğinizi ya da işlemin vergiden muaf olup olmadığını öğrenmenizde fayda vardır.
Kripto para haberleri haricinde ABD merkezli şirketlerin haberlerini de takip ediyor ve yatırım yapmayı düşünüyorsaız, bu haberimiz tam size göre!
Başlıklar
Amerika Borsasına Yatırım Nasıl Yapılır?
Türkiye’de yaşıyor ve Amerikan şirketlerine yatırım yapmak istiyorsanız ve henüz nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazımızın sizin için faydalı olacağını düşünüyoruz.
Son yıllarda büyük bir yatırım aracı olan kripto sektöründe BTC coin haberlerini nasıl takip ediyorsak, hisse senedini alacağımız ABD merkezli şirket haberlerini de takip etmek oldukça önemlidir.
Amerika’da en büyük iki borsa NASDAQ ve NYSE (The New York Stock Exchange)’dir. Yatırım profilinizin uygun olması halinde, belirli bir ücret ile her iki borsa üzerinden de alım-satım işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Aracı kurum olarak yerli ya da yabancı şirketleri tercih edebilirsiniz. Yerli bir kurum seçecekseniz, seçtiğiniz aracı kurumun Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından denetlendiğinden ve lisanslı kurum olduğundan güvenliğiniz için emin olmalısınız. Yerli ve lisansa sahip kurumların listesine ise SPK’nın web sitesi üzerinden ulaşabilmeniz mümkün. Eğer yabancı bir aracı kurum ile çalışacaksanız da mutlaka kurumu araştırarak lisanslı olup olmadığını öğrenmeniz gerekir.
Aracı kurumunuza karar verdikten sonra gerekli sözleşmeler eşliğinde yatırım hesabı açmanız gerekiyor. Her aracı kurumun uyguladığı komisyon oranı, alt limit, üyelik şartları gibi maddeler değişiklik gösterebilir.
Hesabınız açıldıktan sonra, almak istediğiniz şirketin hisse senedine ve ne kadar almak istediğinize karar vermelisiniz. Hisseler ABD borsasında olduğu için alım-satım işlemleriniz de ABD doları üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle belirlediğiniz meblağı dolar olarak hesabınıza yatırmanız gerekir. Ardından alım emri vererek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Bununla birlikte döviz kurundaki değişiklikler nedeniyle kar veya zarar edebilirsiniz.
Amerika Borsası Ne Zaman Kuruldu?
Amerika tarihine bakıldığında NYSE kuruluş tarihi 1792 yılına kadar gitmektedir ve o dönemde dört aracı kurumun aralarında anlaşmasıyla kurulmuştur. Şu an global borsalar arasında en çok işlem gören borsadır.
Geçmişte NYSE, zaman farkından dolayı Black Friday (Kara Cuma) olarak bilinen ama aslında Black Thursday’de en kötü dönemini geçirmiştir. Bu dönemde yanlış politikaların uygulanması, holdinglerin yaşadığı büyük kayıplar, yatırımcılar arasında paniğe neden olmuştur. Kurlardaki çöküşle birçok yatırımcının borçlanması nedeniyle dünya ekonomik krizi (1929 Büyük Buhranı) ortaya çıkmıştır. Büyük Buhran, Wall Street Çöküşü olarak da adlandırılmaktadır.
Nasdaq ise (açılımı National Association of Securities Dealers Automated Quotations) 1971 yılında kurularak ilk alım-satım işlemlerine başlamıştır. New York’ta kurulan özel bir borsadır ve dünyanın teknoloji borsası olarak bilinmektedir. Tam elektronik borsa olma özelliği taşıyan Nasdaq, en çok işlem gören borsalar arasında ikinci sırada yer almaktadır.
Nasdaq, güvenliği en yüksek seviyede sağlamak amacıyla tüm işlemlerin online (çevrim içi) ortamda yapıldığı bir borsadır. Ancak Nasdaq’ı bu kadar değerli yapan bir diğer özelliklerinden biri de, Oracle, Apple, Intel, Adobe, Netflix, Yandex gibi dev şirketlerin yanı sıra yeni nesil teknoloji şirketlerinin hisse senetlerinin de işlem görmesidir.
Bununla birlikte NASDAQ-100 Endeksi, Nasdaq Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Amerikan merkezli en büyük 100 şirketi belirtmektedir.
NYSE 2003 yılında en büyük rakibi olan NASDAQ ile bir iş ortaklığı başlatmıştır.
Amerika Borsaları Nelerdir?
Amerika borsaları arasında şüphesiz ki en çok AMEX, NASDAQ ve NYSE bilinmektedir. NYSE en çok işlem hacmine sahip birinci, Nasdaq ikinci ve MAEX ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Ancak bu üç borsa haricinde de şirketlerin hisse senetlerinin listelendiği ve işlemlerin yapıldığı birçok borsa vardır.
Bu borsalar arasında;
- Boston Options Exchange
- IEX
- Chicago Stock Exchange
- Long Term Stock Exchange
- Miami International Securities Exchange
- Members Exchange (MEMX)
yer alır.
Amerika Borsa Açılış ve Kapanış Saatleri
Türkiye ve Amerika arasında bulunan saat farkı nedeniyle AMEX, NYSE ve Nasdaq gibi borsaların işlem saatleri hafta içi 16:30-23:00 TSİ’dir. Yaz ve kış saati uygulamaları nedeniyle saatlerde değişiklik yaşanabilmektedir. Cumartesi ve pazar günleri alım ya da satım emri gönderebilirsiniz ancak işlem gerçekleşmez. Ancak borsanın açıldığı işlem seansında yerine getirilir.
Öte yandan tıpkı ülkemizde olduğu gibi ABD resmi tatil olduğu günler, borsa da işleme kapalı olur.
Amerika Borsası Güncel Durumu
Dünya borsa endekslerinde işlem yaparken, dünya ekonomisini ve işlem yaptığınız ülkenin ekonomi politikalarını yakından izlemek, yapacağınız yatırımlar için önem taşır. Özellikle FED’in aldığı kararlar Amerika’da borsa endeksinin değerini etkileyen en önemli faktörler arasında yer alır.
Özellikle S&P500 gün içinde zayıf da olsa toparlanma hareketleri sergiledi. Ancak Fed Başkanı Powell’ın yaptığı ve FOMC üyesi Bullard’ın yaptığı konuşma nedeniyle olası etkiler olabilir. Bu nedenle günün kalanı takip edilmesinde yarar vardır.
Amerika Borsası Endeksleri Nelerdir?
NYSE’de ve Nasdaq’da birden fazla alt endeks bulunur. Ancak bu alt endeksler haricinde en çok bilinen endekslerden biri de Dow Jones Endeksi’dir.
Endeks 1896 yılında Charles Dow ve Edward Jones tarafından kurulduğu için iki ortağın isimlerinden oluşmuştur.
Dow Jones Amerika’da bulununan önemli hisse senedi endekslerinden biri olmakla beraber en büyük otuz şirketi içerir. Finans dünyasında Dow 30 olarak da tanımlanmaktadır. Sadece Amerika değil tüm dünyanın da takip ettiği ve en çok bilinen hisse senedi endeksidir. Bununla birlikte NYSE ve NASDAQ borsalarında listenen şirketlerin performansını izler.
Ayrıca S&P500 (Standart and Poor’s 500) Amerika’nın en büyük şirketlerinin işlem gördüğü endekstir ve uluslararası bir öneme sahiptir.
ABD borsa endeksleri;
- S&P500: 500 büyük Amerikan şirketini kapsamaktadır. Bununla birlikte Amerikan hisse senedi piyasasının yaklaşık %75’ini kapsamaktadır.
- Dow Jones: Fiyat ağırlıklı bir endeks olmakla birlikte bünyesinde barındırmış olduğu 30 şirketin bilanço ve finansal tabloları gibi geçmiş verileri raporlayarak yatırımcılara piyasa ölçütü olarak sunmaktadır.
- NASDAQ 100 Endeksi: Amerika merkezli 100 yabancı büyük şirketten oluşur.
- NASDAQ Endeksi: Telekomünikasyon, bilgisayar ürünleri, biyoteknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin performanslarını gösterir.
- NYSE U.S Endeksi: NYSE’de işlem gören en büyük 100 şirketin hisselerinden oluşur.
- NYSE International 100 Endeksi: Borsada işlem gören ve toplam piyasa değeri en yüksek, ancak Amerikan olmayan 100 şirketten oluşur.
- NYSE TMT Endeksi: Teknoloji, Medya ve İletişim sektöründe yer alan en büyük 100 şirketin hisselerinden oluşur.
- NYSE World Leaders Endeksi: NYSE US100 ve NYSE Uluslararası 100 endeksinin birleşimidir. En büyük 200 şirketin performansını yansıtmaktadır.
- Bileşik Endeks
- Sektör Endeksi