Hazine ve Maliye Bakanlığınca, cari açık üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla işlenmemiş altın ithalatında yeni bir kota sistemi uygulanması planlanırken, bir kısım ithalat için ek ücretler getirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de bugün yayımlanan bir karara göre; Altından, pırlantalı altından ve kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlerin ithalatında yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak.
Ek mali yükümlülük, Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler harici menşeli ürünlere uygulanacak. Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalattan alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek.
Yeni ücret duyurusu, hükümetin altın ithalatında kota uygulama düşüncesini açıklamasından bir gün sonra yapıldı.
Anadolu Ajansı’nın Pazartesi günü yayımladığı haberde, ismi açıklanmayan bir hükümet yetkilisine dayandırılarak Hazine’nin cari açığın azaltılması ve döviz rezervlerinin artırılması amacıyla kota uygulama kararı aldığı belirtilmişti.
Anadolu Ajansı’nın Hazine ve Ticaret Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı habere göre, kotalar, Borsa İstanbul üyesi kıymetli maden komisyoncuları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatına uygulanacak.
Haberde belirtildiğine göre, aylık kotalar, önceki yıllarda komisyoncular tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalat miktarını dikkate alacak.
Söz konusu ‘kota uygulaması’ kararına ilişkin mevzuat çalışmalarının Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıklarınca kısa süre içerisinde tamamlanacağı belirtiliyor.
Altın ithalatının cari açıktaki ağırlığı
Geçtiğimiz ay hükümetin açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin cari açığı yılın ilk beş ayında 37,7 milyar dolara yükselerek Ocak-Mayıs döneminde tarihsel olarak en yüksek seviyeye ulaşmıştı.
Ticaret Bakanlığı’nın kaydına göre ise yılın ilk yedi ayında işlenmemiş altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %180 artarak 19,4 milyar dolara çıkmıştı.
Aynı zamanda, altın üretim ve ihracatını teşvik etmek amacıyla sonraki ihracat için yapılan ithalatlar kota uygulaması dışında tutulacak.
Türkiye, altın rezervlerini koruma amacıyla benzersiz bir tüketici talebi dengesi sağlama çabası içindeydi. Altın ithalatına getirilen sınırlamalar nedeniyle, merkez bankası iç talebi karşılamak için Mart’tan Mayıs’a kadar 100 tondan fazla altın satmak zorunda kaldı.
Ancak geçen ay 11 ton altın alarak rezervlerini yeniden yerine koymaya başladı.
Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre, Türkiye’nin bu yılın ilk yarısındaki mücevher, külçe ve sikke talebi 118 tonla 2007’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
WGC analistleri, son çeyreklerde Türkiye’deki yerel dinamiklerin altın talebini olumlu yönde etkilediğini belirtiyor.
Son dönemdeki enflasyon, irrasyonel para politikaları ve cumhurbaşkanlığı seçimi gibi faktörler, ülkedeki altın fiyatlarını rekor seviyelere yükseltmişti.