Kripto sektöründe gerek işlem yaptığımız platformun, gerekse yatırımcısı olduğumuz dijital varlığa ait güvenlik ve gizlilik uygulamaları oldukça önemli bir konudur.
Bu nedenle sizlere bu yazımızda layer-1 blok zinciri platformu ve gizliliği oldukça önemseyen Aleph Zero hakkında bilgi vereceğiz.
Aleph Zero (AZERO) Nedir ve Nasıl Çalışır?
2018 yılında geliştirilmeye başlanan proje 2020 yılında tamamlanmıştır. Kurucuları ise, Adam Gągol, Matthew Niemerg, Michał Świętek ve Antoni Żółciak’dır.
Ekip daha önce IBM, ABB, Stellar, Codewise, Capgemini, ING Bank, Admind Agency, TIBCO Software, Google gibi kuruluşlarda yer almış deneyimli, tecrübeli, uzmanlardan oluşmaktadır.
Temel araştırma ve geliştirme ortağı ise, Aleph Zero kurucu ortakları tarafından kurulan ve Polonya’nın Krakow kentinde bulunan bir kriptografi danışmanlık firması olan Cardinal Cryptography’dir.
Aleph Zero ekibi metaverse ve Web 3.0 geçişine hazır, güvenli, merkezi olmayan sistemler oluşturmayı hedefler.
Aleph Zero, Hisse Kanıtı mekanizmasını kullanır. Gizliliğe önem veren, sadece birkaç saniyede birçok işlemi yaparak hızlı bir kesinlik sağlar. Bu kesinliğe, Yönlendirilmiş Döngüsel Olmayan Grafik (DAG) mimarisini kullanarak ulaşmasına rağmen Aleph Zero bir DAG değil, blok zinciridir.
Aynı zamanda, işletmeler için node çalıştırma maliyetlerini düşürüp güvenliği artırmayı hedeflerken, bir yandan da sıfır bilgi kanıt özelliği ve ölçeklenebilir olmasıyla ön plana çıkıyor. Bununla birlikte dünyanın her yerinden, bağımsız yetkililer tarafından yapılan araştırmalarda, platformun bir saniye içinde 89.600 işlem yapabildiği kanıtlanmıştır.
AZERO Coin Projesi ve Geleceği
Aleph Zero, 2023’te de gizliliği artıran özellikleri etkinleştirmeyi planlıyor. Hedeflerinden bazılarına kısaca değinmek gerekirse;
- Merkeziyetsiz Aleph Zero platformu, güvenlik ve hız getirmenin yanı sıra aynı zamanda akıllı sözleşmeleri “resmi kod” şeklinde kullanılabilirliği amaçlıyor. Bu nedenle, birçok evrak işi tamamen otomatik hale getirilerek, işlemleri sadece “Sen bana parayı ver- sana varlığı ben veririm” şeklinde basitleştirmeyi ve her şeyin olması gerektiği gibi ilerleyerek, manipülasyon olasılığının önüne geçmek amaçları arasında bulunuyor.
Ancak ekip hala çözülmesi gereken zorluklar üzerinde çalışıyor.
- Bunun haricinde son derece karmaşık olan tedarik zinciri yönetimi konusunda da birçok sorunu çözmeyi hedefliyor.
Örneğin, Aleph Zero protokolünde depolanan bir para birimi, ödemeler ve muhasebe işlemlerini basitleştirebilir. Aleph Zero ağına üretim, lojistik bilgilerinin tam geçmişi eklenebildiğinde, güvenilir olabilecek, tutarlı bir şekilde senkronize ve hızlı dağıtılmış bir kayıt oluşturur. Böylelikle kaliteyi artırarak fiyatları da düşürmüş olur.
- Sanal oyunları merkeziyetsiz olması nedeniyle, oyun deneyimini olumsuz etkilemeyecek bir platforma dayalı olması gerekir. Aleph Zero ekibi platformu bu ihtiyaçlara en uygun platform olarak görmekte; yüksek hızı, ölçeklenebilirliği ve güvenliğinin yanı sıra birlikte çalışabilirliğini sağlayacaktır.
Ücretli uzantılar ve nadir öğeler, genellikle onları elde eden ve önemli finansal değere sahip olabilecek oyunculara ciddi bir avantaj sağlar.
Hackerların saldırılarına uğramamak için Aleph, protokolü bazında bir tokenizasyon sistemi oluşturarak öğe sahipliğinin tüm geçmişini saklayacak ve diğer kripto paralarla ücretsiz oyun içi ve oyun dışı ticarete izin verebilir.
Azero Coin Fiyatı
Aleph Zero ana ağının ilk versiyonu Kasım 2021’de yayına girdi. AZERO ise, Aleph Zero platformuna güç veren yerel parasıdır.
AZERO ile işlem yapılan en büyük borsalar arasında MEXC, Bitrue, Huobi Global, Gate.io bulunuyor. Son 24 saatte düşüş yaşayan altcoin 2744. sırada yer alıyor ve 0,9819 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Piyasaya sürüldüldükten sonra en yüksek seviyesine 2022 yılının Nisan ayında ulaşan AZERO, 3 dolardan işlem görmüştü.
Ağda yer alan işlemlerin neredeyse ücretsiz olması birçok yatırımcının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bununla birlikte Azero’nun kendi platformunda, yatırımcılara stake ederek pasif gelir elde edebilme imkanı sunuyor.