EtherWrapped adlı yeni bir projenin geliştiricileri, bir token airdropu yaptıktan sonra bugün erken saatlerde bir kilim çekme dolandırıcılığı gerçekleştirdi.
Airdrop sonrası EtherWrapped’in dolandırılan topluluğu
Bir dolandırıcılık bu defa Ethereum’un DeFi ekosistemini vurdu.
Ethereum kullanıcılarına işlem geçmişleri hakkında analizler sağlayan EtherWrapped isimli yeni bir proje, bu sabah erken saatlerde bir token airdropu başlatmıştı. Seçilmiş Ethereum kullanıcıları, projenin YEAR tokenini sabah saat 05:30’dan itibaren talep edebileceklerdi. Tokenler, kullanıcıların aktifliğine göre tahsis edildi.
EtherWrapped, sonradan silinmiş bir Twitter profilinden airdrop’u duyurdu. Kimliği belirsiz geliştirici ekip, Etherscan üzerindeki token sözleşmesini de doğrulayarak hakiki görünmesini sağladılar. Ayrıca, muhtemelen yeni tokenler için devam eden heyecandan yararlanmak amacıyla, geçen hafta başlatılan OpenDAO ve GasDAO’nun iki airdropunu takip ettiler. 4.500’den fazla kullanıcı airdropu talep etti ve YEAR kısa süre sonra merkezsiz kripto borsası Uniswap’ta işlem yapmaya hazır hale geldi.
Token piyasaya sürüldükten dört saat sonra, saat 09:00’da fiyatı sıfıra yakın bir seviyeye düştü. Olayın ardından birkaç kullanıcı, ekibin bir dolandırıcılık gerçekleştirdiğini iddia etti. MyCrypto CMO’su Jordan Spence, olayı ilk söyleyenler arasındaydı.
⚠⚠⚠ Looks like $YEAR just rugged.
Can't sell/send. Can only buy.@etherwrapped wat did you do.
DO NOT BUY THIS TOKEN: 0x9010a15184da16e3a7c5b4aa50094dfe3bb36989 pic.twitter.com/kMY5G6ZOW3
— Jordan Spence (spencecoin.eth) (@spencecoin) December 31, 2021
“Kilim çekme” (rug pull) ekiplerin projelerini terk ettiği ve yatırımcılarının fonlarıyla kaçtıkları olaylar için kullanılan bir kripto terimi olup, özellikle DeFi’de yaygındır. Bu dolandırıcılıkta, projeler bir yatırımcı topluluğu oluşturduktan sonra, token arzının büyük bir kısmını satar ve merkezsiz borsalarda likiditenin aniden kaldırılmasıyla token fiyatının düşmesine neden olurlar.
Bu olayda, token sözleşmesi geliştiricileri “revokeOwnership” isimli akıllı sözleşme özelliğini gizleyip, Uniswap V2 sözleşmesini yeni token sahibine yönlendirdiler. Bu şekilde sahiplerin tokenlerini satmaları engellenmiş oldu. Bu işlem, yatırımcıların hala tokeni alabildikleri ancak satamadıkları bir “bal kavanozu” oluşturdu. Sonuçta, tokenin fiyatı yükseldi ve daha fazla alıcıyı çekti. Kısa bir süre sonra, EtherWrapped ekibi tokenlerini satıp çeşitli işlemlerde 30’dan fazla ETH aldı.
Olay, bu yıl meydana gelen benzer DeFi dolandırıcılıklarını hatırlattı. Ekim ayında başka bir kötü niyetli ekip, Netflix dizisi Squid Game’in ismini SQUID isimli bir tokeni başlatmak için kullanmış ve bir haftada yüzde 300.000’lik bir ralliden sonra tüm arzı satmıştı. Token değerinin yüzde 99,99’unu kaybetmiş ve ekip 12 milyon dolarla ortadan kaybolmuştu.
Bu defa, YEAR tokeni yaklaşık 0,0007 dolardan neredeyse sıfıra düştü. EtherWrapped ekibi ortadan kayboldu ve tüm sosyal medya hesaplarını sildi.