ABD hükümeti, ilk kez bir kripto para madenciliği şirketine yaptırım uyguladı.
Başlıklar
IMF’in Rusya’nın kripto para madenciliğiyle yaptırımları delebileceği uyarısından sonra
20 Nisan günü ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), merkezi Moskova’da bulunan kripto para madenciliği şirketi BitRiver’a ABD vatandaşları ile herhangi bir ticari ilişkiyi yasaklamak suretiyle yaptırım uyguladı.
Açıklamaya göre, Rus ticari bankası Transkapitalbank ile BitRiver’ın on iştiraki ve İsviçre’deki bir şirketi de “Rusya’nın sahip olduğu veya kontrolünde olduğu” iddiasıyla yaptırımlara dahil edildi.
Yaptırımların delinmesini önlemek için
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya ve müttefiklerinin Bitcoin madenciliğiyle yaptırımları delmesini engellemek istiyor. OFAC, Rusya’nın kripto para madenciliğinde önemli avantajlara sahip olduğunu bildirdi.
Rusya, enerji kaynakları sayesinde kripto madenciliğinde göreceli bir üstünlüğe sahip. Fakat madencilik şirketleri, ithal ekipman ve fiat ödemelerine bağımlı; bu da yaptırımlara karşı savunmasız bırakıyor.
Birçok kripto madenciliği şirketi madencilik çiftlikleri için ithal teknolojik ekipmanlara dayanıyor, bu nedenle şirketler bir sonraki ABD hedefi olabilir.
ABD Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian E. Nelson, Hazine’nin Rusya yaptırımlarından kaçmasına yardımcı olanların peşine düşebileceğini söyledi.
Rusya, ABD etkisini atlamak için kripto para madenciliğine başlayabilir
Bloomberg’in bir raporuna göre, 17 milyondan fazla Rus, yaklaşık 214 milyar dolarlık varlıkla kripto para sahibi. Yani toplam kripto paraların yaklaşık yüzde 12’si.
Bu nedenle ABD, doğrudan Rus’ların madencilik şirketlerini hedef alıyor.
Vladimir Putin’in dediği üzere, kripto para düzenlenmesi “masada”, bu nedenle madencilik, Rusya’nın ekonomik yaptırımları delmesi için bir yol olarak görülebilir.