SushiSwap‘in 880 milyon dolarlık tokenlerin kilidini açması bekleniyor. Ancak bunun token fiyatını düşürebileceği korkusu, toplulukta tartışmalara yol açıyor.
Merkezi olmayan borsa (DEX) SushiSwap topluluğu, Nisan ayının sonundan itibaren piyasaya sürülecek tahmini 47 milyon token (880 milyon dolar) sorunuyla boğuşuyor. Endişe şu ki, bu tokenler aniden piyasaya sürülürse, yalnızca 2.3 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan projenin tokeninin ezilebileceği düşünülüyor.
Ancak diğer tarafta, SushiSwap anlaşmalardan geri dönerse ve bazı kodlar DEX’in bunu yapma kapasitesine sahip olabileceğini öne sürerse, o zaman projeyi ilk günlerinde önyükleyenlerin yüzüne bir tokat gibi çarpma olasılığı da var. Ayrıca, DeFi Pulse kurucu ortağı Scott Lewis’in, “protokol katılımcılarından zaten borçlu olunan şeyi tekrar kazanmaları istenirse, Sushi’nin itibarında önemli bir düşüşe neden olur.” açıklamasını unutmamak gerekiyor.
would result in a significant degradation of sushi’s reputation if they ask protocol participants to earn again what is already owed. https://t.co/FqQAactg9S
— Ξ💰 𝚂𝚌𝚘𝚝𝚝 𝙻Ξ𝚠𝚒𝚜 🌾 (@scott_lew_is) March 21, 2021
28 Ağustos 2020’de piyasaya sürülen SushiSwap, orijinal olarak Uniswap’a dayanan Ethereum tabanlı bir merkezi olmayan (DEX) borsadır. İnsanların, merkezi borsalar veya diğer üçüncü şahıslarla etkileşime girmeden, doğrudan diğer insanlarla token ticareti yapmasına olanak tanır.
İlginizi Çekebilir: Gemini Platformuna Yedi Yeni Oyun ve DeFi Tokeni Ekliyor
Yerel yönetişim belirteci yani governance tokeni SUSHI’dir. Bu tokenleri elinde tutan herkes onları hisseye katabilir yani tokenleri ödül karşılığında altı ay boyunca kilitleyebilir. Bu ödüller, borsadan alım satım ücretleri alan ve yönetim haklarına sahip olan XSUSHI tokenleri biçiminde gelir ve bu, ağdaki değişikliklere oy vermelerini sağlar.
Ekim ayında, kullanıcılarının teminatını en yüksek getiriyi veya faiz oranlarını sunan merkezi olmayan finans tokenlerine otomatik olarak yatıran getiri toplayıcı Harvest Finance, SUSHI’yi desteklemeye başladı ve binlerce kullanıcısına SUSHI almaya başlamasını sağladı. Pickle Finance dahil diğer protokoller de aynı şeyi yaptı.
Nisan ayının sonundan itibaren, Harvest Finance’in yaklaşık % 5-6’sına sahip olduğu 47 milyon SUSHI tokeni (878 milyon dolar), altı aylık sınıra ulaşacak ve kilidi açılacaktır.
Başlıklar
Hak kazanma programını değiştirme
28 Ocak’ta, SushiSwap topluluk üyesi Lukas Witpeerd, tokenlerin nasıl dağıtılması gerektiğine dair tartışmaya zemin açarak, kilidi açılacak token sorununu gündeme getirdi. Seçeneklerden biri, tokenleri tek seferde airdrop yapmaktı, diğeri ise tokenlerin haftalık olarak talep edilmesine izin vermekti, bu da iddia edenler için daha yüksek işlem ücretlerine neden olacaktı.
SushiSwap token sahipleri, daha yavaş bir fon dağıtımı olan ikinci seçeneğe oy verdi. Katılımın % 65’i bu seçeneğe oy verdi.
Ancak daha sonra SushiSwap’in kodu, Harvest Finance gibi getiri toplayıcılarının tokenlerini almasını engelleyecek şekilde değiştirildi. 4 Mart’ta Witpeerd, SushiSwap kodunda, bireysel cüzdan sahiplerinin SUSHI’lerini talep etmelerine izin verecek bir değişiklik yaptı ve projeyle akıllı sözleşmeler yoluyla etkileşime giren herhangi biri token alamayacaktı. Kazanılan SUSHI’nin yaklaşık üçte ikisini temsil eden Harvest Finance bu durumda, herhangi bir token almayacaktır.
10 Mart’ta, “Blakells” olarak bilinen bir SushiSwap topluluğu üyesi, topluluğa bu değişikliğin neden yapıldığını bildirdi. Hareket, protokolü tek bir amacı olan asalak çiftliklerden korumak için yapıldı. Piyasa dökümü SUSHI token fiyatlarını pompalamak için kendi tokenlerini geri satın almak amacı ile yapıldı şeklinde açıkladı.
Buradaki endişe ise, büyük bir SUSHI arzı oluşturan rakip bir protokolün, aldığı tüm tokenleri kendi yerel tokeni için hemen satabilmesidir. Bu, her ikisi de SUSHI’nin fiyatını düşürürken, kendi tokenlarının fiyatını yükseltir.
Blakells, SUSHI’yi almak üzere belirlenen tüm protokollerin SushiSwap topluluğuna fonları nasıl kullanmayı planladıklarına dair önerilerde bulunmaları gerektiği bir plan ortaya koydu. Plana bağlı kalma seçenekleri verdi (projelere belirteçlerini talep etmeleri için belirsiz bir süre tanıdı) veya bunu yapmak için zaman aralıkları koydu. Katılımcılar ilk fikri desteklediler, ancak tüm planı tamamen reddetme seçenekleri yoktu.
Hem Pickle Finance hem de Harvest Finance şimdiye kadar teklifler sundu. Harvest’ın planı, fonları üç yıllık bir süre boyunca (DeFi’de uzun bir süre) dağıtmak. Pickle planı ise (Defi içinde özellikle uzun süre) onu aldıktan sonra SUSHI’yi esnetmeye devam etmek.
Topluluk eleştirisi
SushiSwap böylesine sarsıcı bir olayda hayatta kalabilicek mi bilmiyoruz ama topluluk eleştirilerini göz ardı etmek büyük bir hata olur.
Teklif birkaç nedenden ötürü eleştirilere maruz kaldı. Başlangıç olarak, bir yorumcu akıllı sözleşmeler kullanan protokolleri dağıtımdan hariç tutmak için ne zaman bir oylama olduğunu bilmek istedi. Bir başkası, kararın arkasında bir yönetim oyu olmadığı için, “Umarım bu karar düzeltilir. Açıkçası bu bir rugpull.” açıklamasını yaptı.
Ortaya çıkan diğer ana sorun, SushiSwap’in, kilitlenme süresinin kararlaştırılmasından beş ay sonra tokenlerin nasıl dağıtılacağını değiştirmesidir. Sorun şu ki, hak kazanma programı açıklandığında, blok zincirine kodlanmamıştı. Bu, Harvest veya Pickle gibi ilgili taraflara otomatik olarak gönderilen fonlar yerine, ekibin bunları manuel olarak göndermesi gerektiği anlamına gelir ve bu kontrol, fonların nasıl dağıtılacağına veya dağıtılıp dağıtılmayacağına karar vermelerini sağlar.
Bir diğer topluluk üyesi, “İtibar her şeydir ve son birkaç ayda yaşadığımız tüm drama göz önüne alındığında, iyi bir kripto vatandaşı olmak için elimizden geleni yapmanın akıllıca olduğunu düşünüyorum.” dedi.