OpenAI’nin CEO’su Sam Altman tarafından kurulan Worldcoin projesi, yeni bir “kimlik ve finansal ağ” oluşturmayı hedefleyen bir girişim olarak duyuruldu. Bu proje, dijital kimliklerin ve diğer birçok verinin yanı sıra, kullanıcıların çevrim içi ortamlarda bot değil gerçek insan olduklarını kanıtlamalarına imkan tanımayı amaçlıyor.
Pazartesi günü başlatılan proje İngiltere, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerde göz taramaları yapmaya başladı.
Kullanıcılar, protokol uyumlu cüzdan yazılımı olan World App’i indirerek, “Orb” adı verilen küre şeklindeki göz tarama ve doğrulama cihazı ile gözlerini taratıyorlar. Bu tarama işlemi sonrasında ise World ID’lerini alabiliyorlar.
Salı günü Tokyo’da düzenlenen bir kripto konferansında, insanlar “Küreler burada” yazılı pankartlarla çevrili gümüş bir kürenin önünde sıraya girerek başvuru işlemlerini tamamladılar.
Başlıklar
25 adet ücretsiz Worldcoin token dağıtıldı!
Başvuranlar, cihaz tarafından irislerinin taranması için sıraya girmeden önce, şirketin doğrulanmış kullanıcılar için sunduğu 25 ücretsiz Worldcoin token’ını talep ettiler. Kullanıcılar, veri toplama konusundaki endişelerine rağmen projeyi bir hayli merak ettiklerini de ifade ettiler.
33 yaşındaki Saeki Sasaki gibi bazı kullanıcılar, verilerinin bir şirket tarafından toplanmasının riskli olduğunu farkındalar. Ancak yine de güncel kripto projelerini takip etmeyi sevdiklerini ifade ediyorlar.
“Gizlilik kabusu”
ABD merkezli gizlilik odaklı bir araştırma merkezi olan Elektronik Gizlilik Bilgi Merkezi, Worldcoin’in veri toplamasının potansiyel bir “gizlilik kabusu” olabileceği uyarısında bulundu.
Worldcoin’in web sitesi, projenin “tamamen özel” olduğunu kaydetti. Ayrıca, biyometrik verilerin silinebileceğini veya kullanıcıların bu verileri şifrelenmiş şekilde saklayabileceğini belirtti.
Pazartesi günü Londra’daki bir çalışma alanında bulunan iki Worldcoin temsilcisi, uygulamayı indirme ve tarama işlemlerini gösterdi. Daha sonra ise “doğrulanmış insan” yazan ücretsiz tişörtler ve çıkartmalar dağıttı.
Projeye ilgi gizlilikten daha baskın!
Bazı kullanıcılar, projeye olan ilgilerinin veri gizliliğinden daha ağır bastığını kaydetti. Örneğin, 34 yaşındaki bir grafik tasarımcısı olan Christian, yapay zekayı insanlardan ayırt etmenin zorlaşacağına inandığı için projeye katıldığını ifade etti.
Öğrenim kredisinin bir kısmını kriptoya yatıran öğrenci Ali, 25 ücretsiz token’ın mevcut fiyatlarla 70 ila 80 dolar arasında bir değere sahip olabileceğini hesapladığını söyledi.
Gizlilik politikasını okumamış olsalar da Worldcoin kullanıcıları, riskleri azaltmak ve yetkisiz erişimi engellemek için şifreleme yapma konusunda bilgi sahibi olduklarını belirttiler.
Düzenleyiciler lansmanı incelemeye aldı!
Proje aynı zamanda düzenleyicilerin de dikkatini çekmiş durumda! İngiltere’nin veri düzenleyicisi, Worldcoin’in ülkedeki lansmanını incelemeye aldıklarını doğruladı.
Hindistan’ın Bengaluru kentindeki bir alışveriş merkezinde, Orb operatörleri Salı günü yoldan geçenlere nasıl kayıt olacaklarını gösterdi.
Genel olarak ise Reuters tarafından görüşülen kişilerin çoğu, gizlilik konusunda endişelenmediklerini ifade ettiler.