Kimliksiz Bitcoin satın almak mümkün müdür? Kişisel bilgileri çevrimiçi olarak sızdıran veri ihlallerinin olağan hale geldiği bir dönemde, bir kimlik doğrulama sürecini tamamlamadan Bitcoin satın almanın dört yoluna makalemizde yer veriyoruz.
Başlıklar
Bitcoin ATM’leri
Kimlik doğrulaması olmadan BTC almanın en kolay yolu, bir Bitcoin ATM’si (BTM) kullanarak kimlik doğrulama limitinin altında bir miktar satın almaktır. Bazı BTM’ler tüm işlemler için kimlik doğrulaması gerektirse de, birçoğu belirli bir limitin altında KYC kontrolü olmadan alışveriş yapılmasına izin verir.
CoinATMRadar’a göre, 77 ülkeye dağılmış 34.000’den fazla Bitcoin ATM’si bulunuyor.
Bitcoin ATM’si kullanarak BTC satın almak için bir cüzdan gereklidir. Bitcoin ATM’sinde BTC miktarı yazılıp, karşılığı para yatırılır. Son olarak, makineye cüzdanın QR kodu taratılır.
KYC limitinin altında kalındığı sürece, kimlik doğrulaması olmadan bitcoin satın alınabilmesi, yetki alanında KYC’siz BTC alımlarına karşı net düzenlemeler olmadığı sürece mümkündür.
KYC içermeyen Bitcoin uygulamaları
Bitcoin ATM’si yoksa veya BTC’nin fiziksel olarak satın alınmaması isteniyorsa, KYC’siz Bitcoin uygulamaları başka bir seçenektir.
Son yıllarda BTC satın almak için, KYC gerektirmeyen, çok sayıda uygulama ortaya çıktı.
Bitkipi, GetBittr ve Relai gibi Bitcoin uygulamaları İsviçre’de, 1.000 CHF’ye kadar bir KYC gerektirmeden bitcoin satmasına izin verdiği dükkanlar kurdu. Avrupa’daki Bitcoin kullanıcıları, KYC’siz bir uygulamada yalnızca birkaç tıklamayla satın alabilirler.
Fakat farklı yargı alanlarındaki değişen düzenlemeler nedeniyle KYC’siz uygulamalar dünya çapında mevcut değildir.
Merkezi olmayan Bitcoin borsaları
Bisq, kullancıları dünya çapında farklı ödeme yöntemlerini kabul eden alıcılar ve satıcılarla buluşturan bir masaüstü uygulamasıdır. Platformda diğer kripto paralar da kullanabiliyor.
Öncelikle web sitesindeki yazılımın indirilmesi gerekiyor. Uygulama yüklendikten sonra tercih edilen fiat para birimi seçilir ve bir hesap oluşturulur. Ardından, işlem depozitosu ve ücret hesabının BTC ile finanse edilmesi gerekecek. Bu, işlemde sorunlar olması durumunda ücretlerin ve güvenlik depozitosunun karşılanması içindir. Ardından, fiyat, tutar ve ödeme yöntemi açısından uygun bir teklif seçilir. Bir teklif seçtikten sonra, güvenlik depozitosu çok imzalı bir emanet hesabına gider. Son olarak, ödeme yapılınca ve satın alınan BTC, Bisq cüzdanına ulaşır. Artık, fonlar kişisel bir cüzdana aktarılabilir.
Merkezi olmayan, eşler arası (p2p) bir pazarda BTC satın almak, karşıdaki kişiye güvenmeyi gerektirirken, Bisq kimlik paylaşmak zorunda kalmadan BTC satın almanın en iyi yollarından birini sağlar.
Kimliksiz BTC satın almak (her zaman) anonimlik anlamına gelmez
Bir kimlik doğrulama sürecini tamamlamadan BTC almak, mutlaka tamamen anonim olarak satın almak anlamına gelmez.
Kimlik doğrulaması gerektirmeyen (ve kamerası olmayan) bir Bitcoin ATM’sinden satın alma yapılıyorsa, orada anonim olarak BTC satın alınabilir.
KYC olmayan uygulamalarda ise durum böyle değildir. Bu uygulamalar genellikle ödeme yapmak için bir banka havalesi yapılmasını gerektirir.
Merkezi olmayan, eşler arası (p2p) bir pazarda BTC almak, genellikle bir Bitcoin uygulaması kullanmaktan daha özeldir. Bununla birlikte, ödeme yöntemini kullanarak, ad ve bazı bilgilerin alıcıyla paylaşılması gerekecektir. Örneğin, Bisq’te Revolut ile BTC alındığında, satıcı isim ve IBAN’ı görecektir.
Kimliksiz Bitcoin satın almak, finansal mahremiyeti sağlamanın ve veri ihlalleri nedeniyle kişisel bilgilerin sızdırılmasını önlemenin iyi bir yoludur. Fakat yine de, kimliksiz satın almak, bunun mutlaka anonim bir alım olduğu anlamına gelmediğini bilmeniz gerekir.