2022 yılına dair merak edilen en önemli gelişmeler arasında kuşkusuz metaverse teknolojisi yer alıyor.
Facebook’un ana şirketi Meta, Apple, Microsoft ve Google, şimdiye kadar sektörü erken benimseyenler için niş bir pazar olan yeni donanım ürünleri ve yazılım hizmetlerini piyasaya sürmeye hazırlanırken , 2022 “metaverse” için şimdiye kadarki en büyük yıl olmaya hazırlanıyor.
“Metaverse”, kullanıcıların sanal 3 boyutlu alanlarda oynamasına, çalışmasına veya internetten bilgi çekmesine ve gerçek zamanlı olarak gerçek dünyayla bütünleştirmesine olanak tanıyan yazılım ve donanıma işaret eder. Bu alandaki araştırma yürüten kişiler, şimdilik meta veriye bir akıllı telefon aracılığıyla erişebileceğini, ancak sonunda gelişmiş sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik kulaklıkları aracılığıyla deneyimleyenebileceğini söylüyor.
Goldman Sachs analisti Eric Sheridan Aralık ayında yayınladığı bilgi notunda şunları belirtti:
Büyük teknoloji platformları, bir sonraki teknoloji devrim olarak artık artırılmış gerçekliğe bakıyor.
Sheridan, bunun tüketim modellerinde bir sonraki mantıklı değişim gibi göründüğünü ve yeni endüstri liderleri oluşturacağını belirtti.
Şirketler, araştırma ve geliştirme bütçelerini prototiplere ve temel teknoloji geliştirmelerine aktarıyor ve ürünleri sanal bir savaşa hazırlıyor.
Crunchbase verilerine göre, dünya genelinde risk sermayedarları 2021’de sanal dünya start-up’larına 10 milyar dolar yatırım yaptı. Örneğin, Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketinin 2021’de VR ve AR’a çok fazla para harcadığını ve bundan dolayı şirketinin kârının 10 milyar dolar azaldığını belirtti.
Goldman Sachs analistleri, önümüzdeki yıllarda bu teknolojilerin geliştirilmesine 1.35 trilyon dolar kadar yatırım yapılacağını öngörüyor.
Metaverse’e büyük teknoloji şirketlerinin ilgisi artıyor
Metaverse ve artırılmış gerçeklik teknolojisine yatırım yapan şirketlerin başında Meta geliyor. Şirket, 2021 yılında ismini Meta Platforms olarak değiştirdi. Meta, Big Tech rakiplerine göre önde ve şu anda VR donanımı üretip satışını gerçekleştiriyor. IDC’ye göre 2021’de pazarın %75’i Meta tarafından oluşturuldu.
Apple, bir kulaklık üzerinde çalıştığını hiçbir zaman doğrulamasa da yıllardır Teknoloji Geliştirme Grubu prototipleme faaliyetlerinde bulunuyor.
Apple, büyük bir yeni ürün kategorisinin temelini atıyor. Yeni model iPhone’lar, bir nesnenin ne kadar uzakta olduğunu ölçebilen, konum tabanlı uygulamalar için kritik olan Lidar sensörleriyle donatılmıştır. Son iPhone’larda ve iPad’lerde, geliştiricilerin hassas oda haritalama ve yerelleştirme için iPhone’un sensörlerini kullanan uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan ARkit adlı bir yazılım yüklenmiştir.
Google, 2013 yılında Google Glass’ı tanıttığında Silikon Vadisi’ndeki teknoloji seti çılgınlığını başlattı. Deney iyi tepkiler almadı, ancak Google pes etmedi. Bugüne kadar Google, işletmelere Glass seti satıyor, ancak bunlar genellikle tüketiciler tarafından kullanılamıyor.
Microsoft, 2016 yılında tam özellikli bir AR seti olan HoloLens’i tanıtan ilk Big Tech şirketiydi. Ancak mevcut ürünü, tüketicilerin düzenli olarak takacağı bir cihazdan hala çok uzakta. Bunun yerine Microsoft, “kurumsal” veya 3.500 dolarlık liste fiyatını kaldırabilecek ve çalışanlarını daha üretken hale getirip getirmediğini görmek isteyen işletmelere seti satmaya odaklandı.
İlginizi çekebilir: Popüler kripto analisti: İzleyin bu DeFi altcoini 2x yapabilir!