2021 yılının son haftasında, Bitcoin için bir 2021 yılı değerlendirmesi yapmak, kripto para piyasalarında yılın en dramatik anlarını özetlemek ve küresel finansın bu hızla gelişen köşesinden önemli dersleri 2 bölümden oluşan yazı dizisiyle anlattık.
Başlıklar
Bitcoin 2021 yılı değerlendirmesi
Ocak: 2021 yılına endişeli yükselişle başlamak
Bitcoin 2021 yılına güçlü bir girişle başladı, ayın ilk haftasında yaklaşık yüzde 40 kazandı ve 40.000 dolar civarında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Fakat Ocak ayının sonunda, yaklaşık yüzde 30 düştü.
Bitcoin 2021 yılının ilk ayında güçlü bir fiyat rallisi düzenlemesine rağmen, bazı kurumsal yatırımcılar trendin sürdürülebilirliğini sorgulamaya başlamışlardı. Öte yandan, piyasa istikrarı bir sinyal vermişti: Bitcoin 2021 yılına başladığı fiyatın 29.112 doların üzerinde tutuyor gibi görünüyordu. Bu, yenilenen iyimserliğin nedeniydi.
Şubat: Elon Musk ve Twitter etkisi
Bitcoin Şubat ayında yükselirken, sosyal medya, özellikle de Twitter, kripto para piyasalarında genişletilmiş bir rol üstleniyor gibi göründü ve fiyatlar, Twitter’dan pompalandı.
Tesla CEO’su Elon Musk ve ardından Twitter CEO’su Jack Dorsey, Bitcoin’i Ocak ayında 40.000 dolardan Şubat ayında yaklaşık 57.000 dolara çıkarmak için tweetler attılar. Sosyal medyanın viral etkileri, Dogecoin’in (DOGE) gibi kripto paralarının piyasa değerine milyarlarca dolar ekledi ve perakende yatırımcıları tam satın alma moduna itti.
Aşağıdaki grafik, TradingView verilerini kullanarak Musk’ın DOGE fiyatı üzerindeki etkisini zaman içinde takip ediyor.
Bitcoin fiyatı, Tesla’nın BTC’ye 1,5 milyar dolar yatırım yaptığını açıklamasının ardından Şubat ayında 50.000 doların üzerine çıktı. Mart ayında Musk, tüketicilerin “artık Bitcoin ile bir Tesla satın alabileceğini” belirten bir tweet ile dramayı hızlandırdı.
Ancak profesyonel bir fiyat tablo okuyucusunun bakış açısından, Bitcoin “fazla satın alınmış” gibi görünüyordu; bu terim, piyasadaki yükselişin muhtemelen çok ileri gittiği, çok hızlı olduğu ve yeni, yükseltilmiş eşikteki satın alma ilgisinin altında yatan seviyeyle doğrulanmadığı anlamına geliyordu.
Musk ve diğer popüler kişiler, sadece birkaç tweet ile coinleri pompalayabildiler ve bu da önemli fiyat artışlarına ve zaman zaman da kayıplara yol açtı. Kripto piyasası tarihinin bu kadar tuhaf zamanlarının dersi, sosyal medyanın görmezden gelinmesi imkansız bir güç olduğudur.
Mart-Nisan: BTC’nin zirvesi ve dönüm noktası
Geleneksel finansal medyadaki haber manşetleri ve nefes nefese yorumcular, ABD’nin en büyük kripto para borsası olan Coinbase’in yaklaşan doğrudan hisse senedi listesinin altını çizmeye başladığında, Bitcoin rallisi yeniden başladı.
4 Nisan’da, ABD’nin en büyük kripto para borsası olan Coinbase, Nasdaq borsasında COIN sembolü altında doğrudan hisse senedi listelemesiyle topa girdi. Fakat beklentinin aksine Coinbase’in COIN hisselerinin çok yükselememesi, fiyatların sürekli yükselmesine alışmış bir kripto piyasası için sönüş işareti gibi görünüyordu. Asık suratlar Bitcoin piyasasına sıçradı: Kripto para borsasının merakla beklenen halka açık ticaret çıkışının, önceki birkaç ay içinde BTC’deki iki kat fiyat artışını sürdürmek için yeterli olmadığı ortaya çıktı.
Bitcoin, 14 Nisan’da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 64.800 dolar civarında durdu ve hızla keskin bir satış sürecine girdi.
Merakla beklenen COIN’in doğrudan listelenmesi, klasik bir “söylentiyi satın al, gerçeği sat” etkinliği olarak sona erdi. Geriye dönüp bakıldığında, Coinbase IPO’sunun tarihi bitcoin’in zirvesiyle aynı zamana denk gelecek.
Çok yüksek fiyat tahminlerinin, coşkulu rallilerin ve Coinbase doğrudan hisse senedi listelemesi gibi dönüm noktalarının bile sonunda kararsız ve kötü şöhretli kripto para piyasalarının gerçekliği ile nasıl baş başa geldiğine dair yeni bir ders sunmuş oldu.
Mayıs: Düzenleyici etkisi ve çevresel kaygılar
Vergi satışı
Nisan ayı ortasında ABD Başkanı Joe Biden’ın sermaye kazançları veya varlık satışından elde edilen gelirler üzerindeki vergiyi – kripto para birimlerine karşı dostça olmayan hükümlerle birlikte – ikiye katlamayı planladığı manşetleri yapıldı. Bu, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 65.000 dolara yakın olan Bitcoin’in tekrar bir ralli başlatmasına olan umutları söndürdü. Yılın başlarında güçlü bir boğa koşusunun ardından, Bitcoin’in fiyat düşüşü aniden hızlandı.
Kuzey Yarımküre’de daha sıcak havalar yaklaşıyordu ve dünya çapında daha fazla koronavirüs aşısı dağıtılmaya başlandı ve bu da daha güneşli bir ekonomik görünüme yol açtı. ABD, pandemi teşvik programı sırasında genişleyen bütçe açığını iyileştirme yolunda gibi görünüyordu.
Tüm bunlar, hızlı enflasyona karşı olası bir korunma olarak yatırımcılar arasında Bitcoin’in çekiciliğini artırdığı anlamına geliyordu.
Çevresel kaygılar
Ancak Bitcoin’in başka sorunları vardı. Sonraki aylarda, geleneksel piyasalardaki birçok yatırımcı blok zinciri ağının yoğun elektrik kullanımı nedeniyle kripto paranın çevresel ayak izini sorgulamaya başlayacaktı.
Örneğin Tesla’nın milyarder CEO’su Elon Musk, Bitcoin konusundaki önceki boğa duruşundan bir U dönüşü yaptı ve kripto madenciliğinde fosil yakıtların kullanımıyla ilgili endişeleri öne sürerek, şirketinin elektrikli arabaları için artık BTC’yi kabul etmemeye karar verdi.
Tesla & Bitcoin pic.twitter.com/YSswJmVZhP
— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2021
Musk’ın tweeti, Bitcoin fiyatında anında %6’lık bir düşüşü tetikledi. Aniden, çevre, 12 yaşındaki kripto paranın geniş çapta kabul edilebilir bir varlık sınıfı olma yolunda bir engel merkezi haline geldi. Ve çevresel, sosyal ve yönetişimin ( ESG ) Wall Street’teki yeni moda sözcükleri haline gelmesiyle, büyük para yöneticilerini enerji yoğun Bitcoin’in portföylere iyi bir katkı olduğuna ikna etmek zorlaştı .
Çin’in kripto yasağı
Ve Bitcoin traderları korku, belirsizlik ve şüpheyi yeterince gördüklerini düşündüklerinde, Çin resmi olarak tüm finans kurumlarının ve ödeme şirketlerinin kripto para birimi işlemleriyle ilgili hizmetler sunmasını yasakladı.
Çin, 2013’ten beri kripto ile ilgili şeyleri yasaklıyordu, ancak 2021 yılındaki yeni baskı, kripto faaliyetinin “yasal riskler” içerdiğini ve yatırım yapan “herhangi bir kişinin” yasayı ihlal ettiğini açıkça ortaya koydu.
Çin yasağının haberi, Bitcoin’i keskin bir şekilde düşürdü ve bu da fiyatı 65.000 dolar civarında Nisan rekorundan yaklaşık %50 oranında düşürdü. Hemen hemen her tanımda, Bitcoin piyasası yeni, düşüş eğilimine girmişti.
Çin ile ilgili satış, kripto pazarından 400 milyar doları sildi ve bu da bazı “balinaları” – büyük BTC sahiplerini – paralarını başka sektörlere taşımaya teşvik etti. Kripto piyasaları panik modundaydı.
İster sermaye kazancı vergileri, isterse Çin’deki kripto yasağı ile ilgili endişeler olsun, Bitcoin’in coşkulu yükselişi, geleneksel finansal sistemin hükümetleri ve denetçilerinin artan incelemesi tarafından engellenmişti.
Tüm bunlar sonucunda, kripto para birimlerinin 2021 yılında düzenleyici risklere karşı ne kadar savunmasız olduğu çok daha iyi anlaşılmıştı.
Bitcoin 2021 yılı değerlendirmesi dizimizin devamı önümüzdeki hafta yayınlanacaktır.